Meshkujt që pinë alkool në adoleshencën e tyre të vonshëm janë më të ndjeshëm ndaj zhvillimit të sëmundjes së mëlçisë më vonë në jetë. Po aq shqetësuese.

Hulumtimet e fundit sugjerojnë se pragu ‘i sigurt’ për pije duhet të ulet edhe më tej.

Hulumtuesit që punojnë në Qendrën për Sëmundjet Digjitale të Divizionit të Hepatologjisë, të bazuar në Spitalin Universitar Karolinska në Stokholm të Suedisë, kanë kryer tani një studim retrospektiv në shkallë të gjerë për të hetuar se si konsumimi i alkoolit gjatë adoleshencës mund të ndikojë në shëndetin e një personi më vonë në jetë.

Ndërsa analizuan të dhënat, studiuesit gjithashtu vunë në dukje disa lidhje shqetësuese mes konsumit të alkoolit në meshkuj dhe rezultateve negative shëndetësore, transmeton Indeksonline.

Konsumi i alkoolit në përgjithësi dihet të jetë një faktor i madh rreziku për sëmundjen e mëlçisë, si dhe sëmundjet e zemrës dhe llojet e caktuara të kancerit.

Aktualisht, në Shtetet e Bashkuara, kufiri i rekomanduar për përdorimin e alkoolit nuk është më shumë se dy pije në ditë për meshkujt dhe një pije çdo ditë për femrat, ku “një pije” përmban rreth 0,6 gramë ose 14 gramë alkool të pastër.

Por sipas studimit të ri, këto rekomandime mund të duhet të ndryshohen, pasi alkooli duket se ndikon më shumë në shëndetin e meshkujve sesa besohet më parë dhe del se dy pije në ditë janë shumë për meshkujt.